Ако... трудно заспивате

Post date: Jan 03, 2010 6:50:50 PM

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=306045(Публикация във в.Труд, 08.12.2009 г.)

“От около 2-3 седмици имам проблем със съня. Понякога се въртя по цял час в леглото, докато успея да заспя. Не знам на какво може да се дължи. Нямам някакви сериозни проблеми за разрешаване. Наскоро се разделих с приятелката си, но мисля, че вече съм го преодолял. На какъв специалист трябва да отида?

Това написа с писмо по електронната поща на “Труд” читателят Николай О. от Ямбол. За да му помогнем, се свързахме със специалист (виж по-долу). Уважаеми читатели, ако имате подобни проблеми и искате да ви консултира водещ лекар, пишете ни на @поща: zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/ 92 14 190."

Проф. Иван Миланов е специалист по неврология и директор на университетската болница по неврология и психиатрия “Св. Наум” в София (на 4-ти км):

Проблемът със заспиването може да бъде сигнал за депресия, тревожно разстройство или дори за психическо заболяване като шизофренията. И какво става, ако е налице една от тези болести? При прегледа тя се диагностицира и започва лечение. Но има една група нарушения на съня, които не са свързани с тези заболявания. Затова пациентите с описаните оплаквания се изпращат задължително за т. нар. сънно ЕЕГ (б. р. измерване на мозъчната активност (ЕЕГ) по време на сън). Така болният задължително преспива една нощ в болница, регистрира се електроенцефалографията (б. р. обективна оценка на функционалното състояние на мозъка), което изключително много помага за диагнозата и за последващото лечение...повече